Milan Kučan [na prvo stran]

Biografija
Novinarsko središče
Politična misel
Pisarna
Povezave
   

 

Intervjuji in izjave
seznam    

O elitah v Sloveniji
Večer, 6. maja 2004

 


Na vprašanje Večera o elitah v Sloveniji je Milan Kučan dal naslednjo izjavo:

»«Imamo morda neko kvazielito v politiki, ki pa ni nastala po normalni poti konkurence projektov, ampak se v glavnem poskuša vzpostaviti na ločnici preteklost-prihodnost. Zato ker nimamo normalne distribucije družbene moči, se politična elita vzpostavlja kot močno favorizirani del družbe, skorajda monopol, ki prisiljuje v odvisnost druge podsisteme. Predvsem gospodarstvo ali kulturo. Življenje v naši družbi je tako preveč interpretirano skozi oči politike. Vse prepogosto se poskušajo naši sedanji problemi rešiti s pomočjo preteklosti.

Strinjam se s prof. dr. Bučarjem, da mora tudi slovenska družba postati normalno stukturirana in da potrebuje kulturno, intelektualno, gospodarsko in politično elito – v tem vrstnem redu. To bi morali biti visoko ustvarjalni in visoko odgovorni ljudje, ki se ne zadovoljujejo s povprečjem, ki imajo ideje in znanja, da jih uresničijo, ter sposobnost povezovanja vseh družbenih skupin. Elite pa se ne da zapovedati. V nekaterih državah je bil poskus ustanovitve elite, zlasti v teh začetnih tranzicijskih obdobjih.» Pri tem je Milan Kučan poudaril, da so pomembni pogoji, sistem konkurence, zato da se elita lahko vzpostavi.

Na vprašanje o klientelizmu in korupciji v Sloveniji je Milan Kučan dejal, da tudi slovenska družba ni zavarovana pred tem pojavom, da pa je predvsem vprašanje, ali imamo dovolj varovalk pred sistemsko korupcijo in sistemskim klientelizmom. Mislim, da ni tako. Pogrešam pa več naravnega refleksa za reagiranje na pojave, kot sta ksenofobija in nestrpnost.

 

 

seznam   na vrh